24 ноември 2012 г.

Megalara garuda - Кралят на осите

Фактически не е криптид, но е адски забележително насекомо

Открита през 2011 от Лин Кимси, директор на музея по ентомология Бохарт в планината Меконга в югоизточната част на остров Сулавеси.
5-савнитметра дългото насекомо, обаче, продължава да бъде в известна степен загадка, тъй като всички намерени екземпляри от него са били мъртви.
“Не съм сигурен дали някой изследовател е виждал жив индивид, но те изглеждат много фантастично” – каза съоткривателят на насекомото Лин Кимзи, ентомолог от Университета на Калифорния, Дейвис.
Необикновената оса представлява “екстремна” версия на подсемейството на пясъчните оси, към което се числи. Обикновено те изравят дупки за яйцата и ларвите си на открити песъчливи места. Развитите индивиди достигат до около 2,5 см дължина, което прави новооткрития вид Megalara garuda “кралят на осите”, поради почти двойната му големина.
Женската Megalara garuda изглежда подобно на повечето видове оси, но мъжкарят има наистина чудовищен вид, тъй като развива дълги, сърповидни челюсти. Сплесканите глави и големите челюсти вероятно са подходяща адаптация за защита на гнездата с уязвимите ларви, смятат учените.
“Други оси редовно се опитват да претърсят дупките с ларвите за храна, същото правят и редица паразити – каза Кимзи – Голямо предимство е гнездото да бъде охранявано. Това може би е начинът мъжкарят да гарантира своето бащинство”. Тя призна, че още не се знае какъв е начинът на живот на тези оси, но се предполага, че хранят малките си с ларви на щурци и скакалци.
Кимзи и съоткривателят Михел Ол от Хумболтовия университет в Берлин видели за първи път образец от гигантската оса в индонезийския Museum Zoologicum Bogoriense, където съхранявали експонат от 1930г. Ол също така открил неидентифициран екземпляр в Хумболтовия музей в Берлин.

Една буболечка, с която не искам да се срещам...
При експедиция през 2009 година са намерени още екземпляри в какаова плантация в Сулавеси. Наименованието М. garruda е вдъхновено от националния символ на Индонезия – митичният получовек-полуптица в хиндуистката религия, наречен Гаруда.
Въпреки че на Сулавеси живеят може би 100 000 вида насекоми, Кимзи смята, че едва половината от тях са идентифицирани и имат имена. Поради обезлесяването на острова, обаче, бъдещето на тези видове, включително новооткритата оса, е застрашено.



Няма коментари:

Публикуване на коментар