24 ноември 2012 г.

Като за начало

Alexis Rockman
Криптозоология (на англ. - Cryptozoology) е изучаването на митични животни или такива със съмнително съществуване, които изследователите считат за реални, но без да има научно издържани доказателства за съществуването им или които се считат за окончателно изчезнали, но са получени сигнали от свидетели за съществуването им. Тези които изучават или изследват горепосочените животни се наричат криптозоолози, а самите изследвани хипотетични същества са наричани криптиди.

От много години имам интерес към криптозоологията. Тайните на нашата планета винаги са ме привличали и винаги съм смятал (и продължавам да смятам), че знаем страшно малко за света, в който живеем. Едва ли не всеки ден откриваме нови и непознати досега живи същества. В бъдеще ще откриваме и още. Проблемът при сериозното изследване на съобщенията за непознати създания е не само презрителното отношение от страна на "сериозната" наука, а и фактът, че много често тези съобщения са примесени с голяма доза фолклор. В този случай става много трудно да се отсее реалността от легендата.
Съществува ли Бигфут? Не е толкова невероятно вид голям примат, макар и не толкова интелигентен, колкото го изкарват изследователите му, да оцелее в Северна Америка. А какво да кажем за морските чудовища, обитаващи свят, за който знаем толкова малко...?
Този блог е посветен на легендите, историите и наблюденията на различни видове криптиди, някои от които може би наистина са някъде там, докато други са по-скоро митични създания, плод на човешкото въображение. 
Елате, подайте ми ръка. Нека поемем на път. Ако не друго, поне приключението ще си заслужава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар